palacsinta

palacsinta

A palacsinta az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb édesség Magyarországon.

Legyen szó ünnepi alkalmakról, családi összejövetelekről vagy egyszerű hétköznapi desszertről, a palacsinta mindig nagyszerű választás. Az alábbiakban bemutatjuk a klasszikus magyar palacsinta receptjét, amelyet könnyen elkészíthetünk otthon, és számtalan variációban tálalhatunk.

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 300 ml tej
  • 200 ml szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
  • 200 g liszt
  • 1 teáskanál vaníliás cukor (opcionális)
  • 2 evőkanál olaj a tésztába
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Tészta elkészítése:
    • Egy nagy tálban felverjük a tojásokat a cukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot is, ha használunk.
    • Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, majd apránként belekeverjük a lisztet, hogy csomómentes tésztát kapjunk.
    • Amikor a liszt teljesen elkeveredett, hozzáöntjük a szódavizet vagy szénsavas ásványvizet, ami könnyűvé és levegőssé teszi a palacsintákat.
    • Végül hozzáadjuk az olajat, és alaposan összekeverjük a tésztát. A kész tésztát hagyjuk pihenni 15-20 percig, hogy a liszt teljesen feloldódjon és a tészta kicsit besűrűsödjön.
  2. Sütés:
    • Egy serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, és vékonyan megkenjük olajjal. A palacsinták sütéséhez legjobb egy tapadásmentes serpenyőt használni.
    • Egy merőkanál segítségével öntünk egy adag tésztát a serpenyőbe, majd körkörös mozdulatokkal egyenletesen eloszlatjuk.
    • Amikor a palacsinta szélei elkezdenek barnulni és a teteje már nem folyékony, óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
    • A kész palacsintákat tányérra tesszük és letakarjuk, hogy melegek maradjanak, amíg az összes tésztát kisütjük.

Töltelékek és variációk:

A magyar palacsinták egyik legnagyobb előnye, hogy számtalan módon tölthetők és variálhatók. Az alábbiakban néhány népszerű töltelékötletet mutatunk be:

  • Lekváros palacsinta: A palacsintákat bármilyen gyümölcslekvárral megkenhetjük, majd feltekerjük. Különösen népszerű a baracklekvár és a szilvalekvár.
  • Túrós palacsinta: A túrót összekeverjük cukorral, vaníliás cukorral és egy kevés tejföllel, majd ezzel a keverékkel töltjük meg a palacsintákat. Mazsolával is gazdagíthatjuk.
  • Diós palacsinta: A darált diót összekeverjük cukorral és egy kevés tejjel, hogy krémes állagot kapjunk. Ezt a keveréket kenjük a palacsintákra.
  • Kakaós palacsinta: A palacsintákat megszórjuk cukrozott kakaóporral, majd feltekerjük. Gyerekek körében különösen népszerű.

Tálalás:

A palacsintákat tálalhatjuk porcukorral meghintve, vagy önthetünk rájuk egy kevés olvasztott csokoládét vagy vaníliasodót. Ha valami különlegesebbre vágyunk, készíthetünk belőlük rakott palacsintát is, ahol rétegezve egymásra tesszük a különböző töltelékkel megkent palacsintákat, majd forró sütőben átmelegítjük.