A palacsinta az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb édesség Magyarországon.
Legyen szó ünnepi alkalmakról, családi összejövetelekről vagy egyszerű hétköznapi desszertről, a palacsinta mindig nagyszerű választás. Az alábbiakban bemutatjuk a klasszikus magyar palacsinta receptjét, amelyet könnyen elkészíthetünk otthon, és számtalan variációban tálalhatunk.
Hozzávalók a tésztához:
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 300 ml tej
- 200 ml szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
- 200 g liszt
- 1 teáskanál vaníliás cukor (opcionális)
- 2 evőkanál olaj a tésztába
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Tészta elkészítése:
- Egy nagy tálban felverjük a tojásokat a cukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot is, ha használunk.
- Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, majd apránként belekeverjük a lisztet, hogy csomómentes tésztát kapjunk.
- Amikor a liszt teljesen elkeveredett, hozzáöntjük a szódavizet vagy szénsavas ásványvizet, ami könnyűvé és levegőssé teszi a palacsintákat.
- Végül hozzáadjuk az olajat, és alaposan összekeverjük a tésztát. A kész tésztát hagyjuk pihenni 15-20 percig, hogy a liszt teljesen feloldódjon és a tészta kicsit besűrűsödjön.
- Sütés:
- Egy serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, és vékonyan megkenjük olajjal. A palacsinták sütéséhez legjobb egy tapadásmentes serpenyőt használni.
- Egy merőkanál segítségével öntünk egy adag tésztát a serpenyőbe, majd körkörös mozdulatokkal egyenletesen eloszlatjuk.
- Amikor a palacsinta szélei elkezdenek barnulni és a teteje már nem folyékony, óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
- A kész palacsintákat tányérra tesszük és letakarjuk, hogy melegek maradjanak, amíg az összes tésztát kisütjük.
Töltelékek és variációk:
A magyar palacsinták egyik legnagyobb előnye, hogy számtalan módon tölthetők és variálhatók. Az alábbiakban néhány népszerű töltelékötletet mutatunk be:
- Lekváros palacsinta: A palacsintákat bármilyen gyümölcslekvárral megkenhetjük, majd feltekerjük. Különösen népszerű a baracklekvár és a szilvalekvár.
- Túrós palacsinta: A túrót összekeverjük cukorral, vaníliás cukorral és egy kevés tejföllel, majd ezzel a keverékkel töltjük meg a palacsintákat. Mazsolával is gazdagíthatjuk.
- Diós palacsinta: A darált diót összekeverjük cukorral és egy kevés tejjel, hogy krémes állagot kapjunk. Ezt a keveréket kenjük a palacsintákra.
- Kakaós palacsinta: A palacsintákat megszórjuk cukrozott kakaóporral, majd feltekerjük. Gyerekek körében különösen népszerű.
Tálalás:
A palacsintákat tálalhatjuk porcukorral meghintve, vagy önthetünk rájuk egy kevés olvasztott csokoládét vagy vaníliasodót. Ha valami különlegesebbre vágyunk, készíthetünk belőlük rakott palacsintát is, ahol rétegezve egymásra tesszük a különböző töltelékkel megkent palacsintákat, majd forró sütőben átmelegítjük.